Der er langt fra ord til handling.

Home » homepage » Der er langt fra ord til handling.

I de seneste dage har man i JP kunnet følge konflikten på Sri Lanka og ikke mindst blive orienteret om den forværrede humanitære krise. I artiklen; Tusinder vader væk fra krigshelvedet af Søren Munch d.14/5, kan man læse at de Tamilske tigre skyder og dræber deres egne folk når de forsøger at flygte. Læser man imidlertid artiklen til ende står der til sidst, at ingen nyhedsmedier har adgang til kampzonen, hvilket gør det vanskeligt at give et nuanceret billede af krigshandlingerne og forløbet af krigen. Hvorfor så udtale sig så skråsikkert og komme med så alvorlig en anklage mod den tamilske part i konflikten, når man faktisk ikke har noget at have den i?

Samme dato kan man under overskriften; NGOèr sender Sri Lanka appel til FN, læse at Ngo’erne i en fælles udtalelse understreger, at der ikke er tvivl om, at De Tamilske Tigre (LTTE) har “begået alvorlige forbrydelser mod civilbefolkningen”. Hvad er det for alvorlige forbrydelser der er tale om? Er det de forbrydelser som regeringen på Sri Lanka beskylder LTTE for at stå bag, eller har der været NGOèr inde i kampzonen og derfra draget deres konklusion? Den sidste mulighed er ikke til stede og de meget få flygtninge der har fået lov at udtale sig til pressen, har talt under militær tilstedeværelse/overvågning og udtalelserne kan derfor ikke umiddelbart bruges til ret meget.

De tamilske tigre har fra dag ét ønsket international tilstedeværelse, netop for at undgå anklager som disse, men regeringen på Sri Lanka har ikke tilladt hverken journalister, nødhjælpsorganisationer, FN eller andre uafhængige observatører adgang til området og de nyheder der slipper ud er kontrolleret af regeringen, så man kan vel med rette spørge, hvem af parterne der har mest at skjule? Journalister der har forsøgt at tegne et andet billede af konflikten end det Sri Lanka vil have kommer ud, er blevet udvist af landet. Det ville klæde en stor dansk avis som Jyllandsposten, at stille spørgsmål ved Sri Lankas nyheds propaganda og kun bringe de nyheder som man kan tillægge en vis troværdighed.

I mange, mange dage nu, har eksil tamiler rundt omkring i verden demonstreret for at hjælpe deres civile brødre og søstre hjemme på Sri Lanka. Disse tamiler ser dagligt nyheder fra konfliktzonen via satelit og mange har også allerede talt med familiemedlemmer som er kommet ud og som nu befinder sig i regeringens flygtningelejre. LTTE ville ikke fortsat møde massiv støtte i den tamilske befolkning, havde de brugt civile som menneskeskjold og slet ikke hvis de havde skudt og dræbt selv samme folk som de skal forstille at repræsentere, det siger sig selv.

Det er let for Obama og andre at sige, at tamilerne blot skal nedlægge deres våben, opgive deres kamp og samarbejde. Ca.80.000 mennesker er blevet dræbt i den årelange konflikt der startede efter utallige forsøg på, på demokratisk vis at finde en løsning. Da Danmark blev besat af Tyskland i sin tid, smed den siddende danske regering håndklædet i ringen og indgik en samarbejdsaftale med Nazi Tysklands leder; Adolf Hitler, denne samarbejdsaftale er fortsat en skamplet på Danmarks historie og vi hylder i dag de danske mænd og kvinder der dengang gik ind i modstandskampen. Hvorfor tror nogen mon, at tamilerne er anderledes og hvorfor mener nogen at tamilerne ikke har ret til at kæmpe for deres land – det er da dobbelt moral af værste skuffe.

Mens FN og diverse lande i og udenfor EU, har travlt med at fordømme LTTE`s måde at føre krig på, dør tusinder af uskyldige tamiler. Man må konstatere at der er utrolig langt fra ord til handling.


%d bloggers like this: