HRW Opfordrer til boykot af Sri Lankas forsvars konference.

Home » homepage » HRW Opfordrer til boykot af Sri Lankas forsvars konference.
HRW Opfordrer til boykot af Sri Lankas forsvars konference.

Den international menneskerettigheds organisation Human Rights Watch, har opfordret mere end 50 inviterede lande til at boykotte en konference, hvor Sri Lanka skal dele ud af sine erfaringer med krigsførelse mod tamiler. HRW siger også at ”Sri Lanka aldrig vil indgå I politiske reformer”.

Sri Lanka har inviteret militærfolk fra 54 forskellige lande til konferencen “ Sri Lankas erfaring med bekæmpelse af terrorisme” der skal afholdes i Colombo fra d.31.maj – 2.juni. Human Rights Watch fortæller at flere af de vigtigste lande angiveligt allerede har besluttet ikke at deltage.

“Vores råd til militærfolk rundt I verden, er at de ikke deltager I et møde der skal fejre en militærpolitik der har kostet så mange civile liv.” Siger administrerende direktør for Human Rights Watch Brad Adams.

Sri Lankas udenrigsminister GL. Peiris, sekretær for præsident Lalith Weerathunga, Forsvars sekretær Gotabhaya Rajapaksa, Guvernør for Central banken Ajith Cabraal, Terror ekspert Prof. Rohan Gunaratne og mange højtstående militære officerer er blandt talerne. Terror eksperten Prof. Rohan Gunaratne er singaleser og har været i Danmark og holde kursus for PET.

”Konferencen vil bestræbe sig på at foreslå passende foranstaltninger til at styre og bekæmpe global terrorisme og diskuterer strategier for opbygning af en nation og samtidig introducere det srilankanske perspektiv for terrorbekæmpelse”. Står der i en udtalelse på forsvarsministeriets hjemmeside.

Men menneskerettigheds gruppen siger at meget af den taktik som Sri Lankas militær brugte i sin krig mod de tamilske tigre var “ulovlig”.

“Hvis militærfolk verden over skulle mødes, skulle de hellere tale om disse ulovlige aktiviteter, frem for at prøve at kopiere dem” siger Hr. Adams.

“Hvis der var en oprigtig dagsorden, lagt frem af uafhængige upartiske folk, for at se på det gode, det dårlige og det grimme ved en krig” ville Human Rights Watch byde arrangementet velkommen, siger den administrerende direktør for HRW.

Han siger endvidere at Japanerne eksempelvis har en grundlov der forbyder dem at involvere sig i internationale væbnede konflikter og at japanerne derfor burde holde sig langt væk fra mødet i Colombo.

Human Rights Watch beskylder Sri Lankas regering for gentagne gange at have løget om politiske reformer, for at omgås det nationale spørgsmål.“Jeg kan love jer at de aldrig vil indgå I politiske reformer, selvom de har sagt at det er en del af processen. De har aldrig gjort det. Det er tomme ord og rent ud sagt en stor løgn”.

Menneskerettighedsgruppen, HRW siger at det planlagte seminar er et forsøg fra Sri Lankas regerings side på at “ lære resten af verden hvordan man håndterer oprør.”

“Vi var ekstremt kritiske overfor LTTE, men det giver ikke en regering ret til at angribe civile som de (Sri Lanka) gjorde, tilføjer Brad Adams.

HRW siger at tidspunktet for konferencen der falder på to årsdagen for regeringens nedkæmpning af LTTE, sender en ”frygtelig besked” til det tamilske samfund.


%d bloggers like this: