Artikler

Sri Lanka bør ikke gå fri.

Efter en lang og blodig borgerkrig er der endelig fred på Sri Lanka og turisterne vender langsomt men sikkert tilbage til Paradis øen. Det lyder næsten for godt til at være sandt og det er der en grund til.

Hvis krigen er slut og fjenden nedkæmpet, hvorfor er der så stadig så massiv en militær tilstedeværelse alle vegne? Og hvis krigen blev vundet på ærlig vis, hvorfor kæmper Sri Lanka så med næb og kløer mod en international uafhængig undersøgelse af hvad der skete i krigens sidste dage. Beskyldninger om krigsforbrydelser, om brug af ulovlige kemiske våben og om folkedrab er væltet ned over Sri Lankas regering, der den ene gang efter den anden slipper af sted med at svare; at omverdenen ikke skal blande sig i landets interne affære.

Der var ingen pressedækning af Sri Lankas krig mod øens tamilske mindretal, ingen udenlandske medier fik lov at komme tæt nok på. Sandheden om den tragedie der udspillede sig i krigens sidste dage i den ”sikre Zone” som regeringen havde etableret, kan kun de der overlevede og som efterfølgende er sluppet ud af regeringens fangelejre, berette om.

I dag er den tamilske nation, selv i deres egne områder, reduceret til det liv der leves inden for hjemmets fire vægge. Udenfor er den demografiske forandring ikke til at overse. Tamilske vejnavne og bynavne er erstattet af Singalesiske, det officielle sprog er singalesisk som den tamilske befolkning hverken taler eller forstår, historiske steder og kirkegårde er jævnet med jorden og erstattet af buddhaer og ind er flyttet singalesere der af regeringen får tamilernes huse og jord. Der er ingen tvivl om at det tamilske folk er blevet sat tilbage og vil blive fastholdt der. Vestens naives drøm eller tro på at de to nationer; tamilerne og singaleserne nu kan leve fredeligt side om side er latterlig. Hvem af os kunne selv forestille os at levet i et forhold hvor magtfordelingen var som den er på Sri Lanka?

Den fortsatte massive militære tilstedeværelse på Sri Lanka og regeringens pinlige forsøg på at fremstå som de rene lam der ikke har krummet et hår på nogens hoved, mens de samtidig og fortsat spærre vejen for en undersøgelse af de beskyldninger der er mod dem, siger det hele.

Må vesten indtil Sri Lankas regering kommer på bedre tanker, vise sin foragt ved en total boykot af Sri Lanka og Srilankanske varer og må enhver vestlig regering der yder Sri Lanka økonomisk bistand, skamme sig noget så grusomt.