FN forventer hjælp fra ”terrorister” efter trussel fra sin medlem ”stat”

Home » homepage » FN forventer hjælp fra ”terrorister” efter trussel fra sin medlem ”stat”

FN´s kontor for den humanitære koordinator for Sri Lanka, sagde i en erklæring udstedt mandag i Colombo, at de forventer at flytte det resterende FN og andre humanitære organisationers medarbejder i en enkelt konvoj på tirsdag kl.10.00 og at de forventer af De tamilske tigre (LTTE) at de yder en sikker passage til konvojen mod den nuværende grænse overgang til Sri Lanka ved Omanthai. Hovedvej A9 mellem Kilinochchi og Omanthai er blevet bombarderet af Sri Lankas militærs tunge våben dagen igennem.

FN som har midlertidigt suspenderet deres tilbagetrækning af personale, køretøjer og andet udstyr på grund af protester fra de lokale civile sagde søndag, at deres hjælpefolk ikke var i stand til at leve op til Sri Lankas regerings ordre om at forlade det tamilsk dominerede Vanni område.

Tilbagetrækning startede i onsdags efter, at Sri Lankas forsvarsminister, Gotabaya Rajapaksa, informerede lederne for en række hjælpeorganisationer om at de ikke længere kunne garantere for deres sikkerhed i området. Han mindede organisationslederne om episoden i 2006, hvor 17 nødhjælpsarbejdere fra den franske nødhjælpsorganisation, Action Against Hunger (ACF) blev henrettet. De daværende observatører fra de nordiske lande, beskyldte Sri Lankas militær for at stå bag henrettelsen.

FN-talsmand sagde i søndags at tusindvis af mænd, kvinder og børn har protesteret udenfor FN og andre internationale hjælpeorganisationers kontorer i Kilinochchi, for at forhindre hjælpearbejderne i at forlader området. “Den srilankanske regering er meget bevidst om den aktuelle situation,” sagde han og tilføjede, at FN’s Colombo kontorer afventer yderligere instrukser fra deres hovedkvarter i New York.

Kilder fra Vanni siger at de protesterende civile ønsker at FN og andre organisationer bliver som vidner til det folkedrab der er i gang fra Sri Lankas regering. Disse organisationer er ude af stand til at hjælpe flygtninge pga. Sri Lankas blokering af nødhjælp i den seneste tid.

De Tamilske Tigre (LTTE) har advaret mod hjælpeorganisationernes tilbagetrækning, som de siger vil forårsage en “humanitær krise.”

Sri lankas Forsvarsminister Gotabaya Rajapaksa, bror til Sri Lankas præsident og amerikansk statsborger sagde til den statslige avis at disse hjælpearbejdere fik en frist til at nå ind i de regerings kontrollerede områder, men at hvis de fortsat nægtede at tage imod instruktioner, kunne regeringen ikke tage ansvaret for deres sikkerhed i fremtiden.

Han sagde, at regeringen har bedt FN om at oprette deres kontorer i Vavuniya. “FN er engageret i humanitær nødhjælp. De har lov til at operere fra Vavuniya og udlevere nødhjælp gennem regeringens embedsfolk”.
Ifølge lokale kilder i Vavuniya, er regeringen i færd med at oprette 6 flygtningelejre i nærheden af deres militære hoved kvarter i byen og beder hjælpeorganisationerne med at indkvartere flygtningene der fremover. Hovedkvarteret blev angrebet af de tamilske tigre i tirsdags.

Steen Wetlesen, Programleder for Dansk Flygtningehjælp og Danish Demining Group i Colombo, Sri Lanka, har oplyst til Tamilvoice.dk i torsdags, at han formoder at Dansk flygtningehjælp forlod Vanni området dagen før.
Relevante Nyheder:


%d bloggers like this: