FN komite blokkerede Sri Lankas “diplomat”.

Home » homepage » FN komite blokkerede Sri Lankas “diplomat”.
FN komite blokkerede Sri Lankas “diplomat”.

En af FN`s fredsbevarende komiteer, blokkerede onsdag på deres første møde, en Srilankansk general der er beskyldt for at have angrebet civile.

En diplomat har sagt til medierne, at den Srilankanske general Major General Shavendra Silva alligevel deltog i komiteens møde. Han var til stede i mødelokalet, men ingen kommunikerede med ham eller uddelte dokumenter til ham.

Sivas blev udnævnt til dette særlige rådgivende panel til FN`s generalsekretær Ban Ki-Moon, af lande i Asien og stillehavs området. Udnævnelsen udløste protester fra menneskerettighed grupper og en canadisk embedsmand, der leder det særlige rådgivende panel(SAG) om FN`s fredsbevarende styrker, sagde i en erklæring, at Silva “ikke deltager” i panelets arbejde.

Shavendra Silva spillede en central rolle i det srilankanske militær i 2009, hvor titusinder af civile tamiler blev dræbt og over 150.000 tamiler forsvandt i krigen imod tamiler. Han blev også beskyldt for overtrædelse af menneskerettigheder af menneskerettighedsgrupper og FN-eksperter.

“Efter nøje overvejelser og samråd med andre SAG-medlemmer, har leder af panelet, Louise Frechette, gjort Major General Shavendra Silva fra Sri Lanka bekendt med, at hans deltagelse ikke er passende eller hensigtsmæssig med henblik på denne gruppes formål. Han vil ikke deltage i dets forhandlinger, sagde en erklæring udsendt af Frechette.

Frechette er tidligere FN-vicegeneralsekretær og canadiske top diplomat, der blev udnævnt af Ban til formand for panelet.
“Hvis Frechette ikke havde handlet som hun gjorde, ville dette panel bare faldet fra hinanden, ingen ville have ham i panelet,” sagde en diplomat ifølge AFP.

Panelet som er oprettet af Ban Ki-Moon, har ti medlemmer som er udnævnt af landene i Asien og ved Stillehavet. Silvas udnævnelse er blevet kraftigt fordømt af Human Rights Watch og andre menneskerettighedsgrupper. FN`s menneskerettigheds leder NaviPillay fordømmer i et brev udnævnelsen, men FN sekretariatet har tidligere sagt, at det ikke kunne gøre noget, da Silvas udnævnelse er blevet besluttet af medlemslandene. (Kilde: AFP).

Comments Closed

%d bloggers like this: