De hårdeste 25 år for tamilerne- Mindehøjtidelighed i Billund Centret .

Home » homepage » De hårdeste 25 år for tamilerne- Mindehøjtidelighed i Billund Centret .
De hårdeste 25 år for tamilerne- Mindehøjtidelighed i Billund Centret .

Mange steder i Danmark markere tamilerne i år, at det er 25 år siden de kom til Danmark og tamilerne er blevet rost for at have klaret sig rigtig godt i de 25 år de har været i Danmark, men tamilerne i hjemlandet har i de samme 25 år, mistet rigtig meget. Folkedrabet mod tamiler har været ekstremt fra Sri Lankas regerings side. Det er også 25 år siden, at Inden forsøgte at lave en aftale med Sri Lankas regering for at `løse´ konflikten mellem tamiler og singalesere, uden tamilernes indblanding. Denne indiske aftale afslørede hurtigt hvilken dagsorden Indien havde. Indien satte sine tropper ind på tamilsk jord.

Tamilerne protesterede på fredelig vis mod den nye indiske besættelsesmagt, som de ville have ud af deres område. Inderne reagerede ikke på tamilernes protest, tvært i mod hjalp de singaleserne med at besætte endnu mere tamilsk område. Under én af disse protester, begyndte den daværende politiske leder( Thileepan) for De tamilske tigre i Jaffna d.15. september 1987at sultestrejke. Alle håbede på at Indien med Ghandi der selv introducerede sulte strejken i spidsen, ville reagere, men Thileepan døde d.26. september 1987, som følge af sin sultestrejke.

Efter Thileepan`s død håbede tamilerne fortsat at Indien ville lytte, og derfor optog andre sultestrejken som protest. Indien fortsatte dog ufortrødent sin støtte til Sri Lanka og anholdte flere af De tamilske tigres topledere som de ville videregive til Sri Lankas militær. For at undgå at komme i Sri Lankas hærs hænder, spiste 12 af de tilfangetagne vigtige topfolk gift og døde. Denne tragedie betød en kovending i tamilernes frihedskamp og en væbnet kamp mod Indiens militær tog sin begyndelse. Det indiske militær begyndte samtidig deres blodige angreb mod den tamilske civilbefolkning. Det indiske militær trak sig ud af de tamilske områder i 1991.

Thileepan der døde efter sin sultestrejke i 1987, bliver hvert år mindet for hver dag han sultestrejkede, af tamiler verden over. I sin sidste tale til tamilerne sagde han, at tamilerne skulle samles og kæmpe for befrielse. Han håbede på og havde forventning om et større folkeligt oprør fra tamilerne. Dette folkelige oprør imod Sri Lankas folkedrab på tamiler, har fundet sted gennem de sidste 25 år. Flere store dele af de tamilske områder blev befriet, men hen mod maj 2009 blev tamilernes væbnede magt nedkæmpet af den Srilankanske regering med hjælp fra flere lande, blandt andre Indien. Tamilerne var nødsaget til at indstille den væbnede kamp for befrielse.

Tamilernes befrielseskamp fortsatte og tamilerne i eksil har dannet en transnational regering. Fra Danmark sidder 3 tamiler som medlemmer i denne transnationale regering. I de lande hvor eksil tamiler bor, har de også dannet organisationer for at samle tamilerne til støtte for tamilernes frihedskamp.

I Danmark er for nyligt blevet stiftet organisationen ved navn Tamil Center Danmark, der skal varetage tamilernes interesser og samle tamilerne under eet.

Nu på søndag har Tamil Center Danmark arrangeret en 25 års minde højtidelighed for Thileepan, som døde efter at have sultestrejket. Denne mindehøjtidelighed finder sted i Billund Centrets Teatersal, søndag d.23. september kl.16.00. Ved arrangementet vil der være taler af blandt andre vicestatsministeren i den transnationale regering for Tamileelam. Der vil også være traditionel tamilsk dans og bogudgivelse.

Klik her for se pressemeddelelse Tamilsk Center Danmark

Comments Closed

%d bloggers like this: