Nyheder

Nødhjælpsarbejder frataget sit visum fordi han ville fortsætte med at hjælpe flygtninge.

En nødhjælp arbejder fra den hollandske nødhjælpsorganisation ZOA, truede sin organisation med at melde sig ud hvis han skulle forlade Vanni, trods advarsel fra det Srilankanske forsvarsministerium. Nødhjælpsarbejderen er nu kommet ud af Vanni og derfra er han beordret ud af landet, da regeringen beskylder ham for at have forbindelse til LTTE. Nødhjælpsarbejderen siger selv at han ikke ville forlade flygtningene, da de havde allermest brug for hjælp. fortæller en talsmand fra ZOA.

ZOA´s Sri Lanka repræsentant har fortalt Colombo avisen ”The Nation” at den eneste internationale hjælpearbejder de havde i området, var deres Kilinochchi distrikts manager, som var italiensk statsborger.
ZOA´s repræsentant fortæller at trods Srilankas forsvarsministeriums hjemmeside og statslige medie rapporter, har hjælpearbejderen ikke været I forbindelse med LTTE I Kilinochchi, og hans begrundelse for at blive I Kilinochchi var udelukkende af humanitære årsager.

”Beskyldningerne om hans optagelse i LTTE er totalt opdigtede. Vi ved at den ansatte tager kraftig afstand fra vold. Hans største bekymring var at forlade flygtningene i Vanni, på et tidspunkt hvor han vidste de havde mest brug for hjælp,” forklarede ZOA repræsentanten.

Iflg. ZOA repræsentanten, forlod deres ansatte Kilinochchi I fredags i et af deres egne køretøjer og ankom til regerings kontrollerede område, før regeringens deadline d. 29. September 2009.

ZOA repræsentanten tilføjede at NGO´erne stadigvæk arbejdede på at flytte personel og materialer ud af LTTE kontrolleret område og at ZOA havde været i konstant kontakt med forsvars ministeriet og menneskerettigheds ministeriet for at have fuld gennemsigtelighed i deres arbejde. De havde fortalt tydeligt at deres ansatte stadigvæk befandt sig i området, grundet bekymringer om den humanitære situation i området.

”Igennem vores kontakt havde vi fortalt forsvars ministeriet at vores ansatte var på vej ud, og de ville helt sikkert nå det inden deadline.” Og personen havde aldrig haft i sinde at blive medlem af de tamilske tigre.
”Vi ønskede at regeringen skulle forstå udviklingen på dette område og prøvede endda at fortælle dem at deres ansatte truede med at melde sig ud af ZOA, hvilket han håbede på kunne hjælpe ham til at få lov at blive i Kilinochchi.”

Avisen The Nation skriver at den i mellemtiden har fundet ud af at den Sri Lankanske regering har frataget manden hans visum med øjeblikkelig virkning, og han er beordret til at forlade landet inden d. 5. oktober 2008. Pålidelige kilder har fortalt ”The Nation” at ZOA modtog meddelelsen om det fratagne visum fredag eftermiddag, mindre end 24 timer efter at INGO´en havde informeret regeringen om at en af deres ansatte havde valgt at forlade ZOA og nægtede at forlade Kilinochchi og dets internt fordrevne flygtninge. ZOA prøver nu på at få visummet på plads igen. Kilde: The Nation og Srilankas forsvarsministerium