Ingen plads i FN’s Menneskerettighedsråd

Home » homepage » Ingen plads i FN’s Menneskerettighedsråd

Det synes indlysende, at et land, der torturerer og bortfører sit eget folk, ikke har plads på verdens førende organ for menneskerettigheder. Tilsyneladende ikke: Til trods for gentagen kritik for sine menneskerettighedsforhold, stiller Sri Lanka op for genvalg til FN’s Menneskerettighedsråd, ved afstemningen, der skal afholdes i New York den 21.maj.

Regeringer under FN skylder Sri Lankas menneskerettighederne ofre – og ofrene for krænkelser af menneskerettighederne rundt om i verden – at sikre, at det srilankanske bud mislykkes. Dette vil være en vigtig test for de 47 medlemmer af rådet, at vise at FN’s standarder vil blive indfriet. Hvis Sri Lanka bliver besejret i år, vil det være vigtigt ikke kun for Sri Lankas menneskerettigheds ledere, der, med stor personlig risiko, har opfordret til Sri Lankas nederlag, og for Sri Lankas civile samfund.

I kombination med de ydmygende nederlag sidste år i Hviderusland, vil det sende et vigtigt signal for fremtiden: om at regeringer med en plettet fortid med hensyn til alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, ikke hører hjemme på et organ oprettet for at beskytte ofrene for sådanne krænkelser. Sri Lanka har undladt at opfylde sine løfter om at håndhæve menneskerettighederne og standarder og samarbejde med FN siden tiltrædelsen af Rådet to år siden. Ja, menneskerettighedssituationen er blevet forværret i løbet af denne tid.

Den srilankanske tanke bag et samarbejde med FN, har været at fordømme højtstående FN-embedsmænd (herunder højkommissær for menneskerettigheder, Louise Arbour, og under generalsekretær for humanitære anliggender, John Holmes) som “terrorister” eller “terrorist sympatisører “. Det systematiske misbrug fra Sri Lankas regering styrker er blandt de mest alvorlige tænkelige. Regerings sikkerhedsstyrker fjerner systematisk borgere fra deres hjem og familier midt om natten, og man hører aldrig fra dem igen. Tortur og udenretslige drab er udbredt. Da Menneskerettighedsrådet blev oprettet, krævede FN af sine medlemmer, at disse selv “opretholde de højeste standarder” af menneskerettighederne. På dette punkt er Sri Lanka klart diskvalificeret.

De separatistiske Tamilske Tigre har brugt en foragtelige taktik i deres krig mod regeringen, herunder hyppige selvmordsbomber. Men det kan på ingen måde undskylde omfanget af regeringens misbrug. Heldigvis er der ikke kun dårlige nyheder fra rådet. Lande fra andre regioner i verden har troværdigt hævdet at være ledere i at fremme menneskerettighederne. Argentina og Chile, der har lidt forfærdeligt under tortur, tvungne forsvindinger og udenretslige henrettelser i fortiden, er blevet førende tilhængere af menneskerettighederne, og søger nu om optagelse i rådet. Fra afrikansk side, er der er nogle sande menneskerettigheds ledere, og – heldigvis – ingen kandidatur fra Zimbabwe eller Sudan. I hele verden, er det Sri Lanka der skiller sig ud som den klart mest ukvalificerede stat der søger valg til rådet i år, og det sted, hvor tingene bliver entydigt værre.

Kilde: http://commentisfree.guardian.co.uk/desmond_tutu/2008/05/no_right_to_be_there.html


%d bloggers like this: