Nyheder

Danmark bliver Sri Lankas top EU donor og nr. 2 på verdensplan efter Iran.

Danmark er dukket op som Sri Lankas største donor fra EU i år, den anden største doner i verden med 155,2 millioner dollars. Iran blev Srilanka´s største donor i år med 450 millioner dollars og afløser dermed Japan, sagde det Srilankanske finansministeriet mandag.

Fra januar til maj i år, har den krigshærgede ø med større del af sit budget til krig, modtaget 1.05 milliarder dollars i udenlandsk bistand, sagde midt-års finans rapporten fra Sri Lanka.

Vestlige donorer har været ude at true med at nedskære støtten til Sri Lanka, hovedsagelig på grund af den eskalerende vold og Sri Lankas manglende vilje til at oprette et FN menneskerettigheds observatør kontor i landet. I marts kom Human Rights Watch med en liste over 99 sager, hvor Sri Lankas styrker var involverede i bortførelser og forsvindinger af civile tamiler, menneskerettigheds folk og journalister.

Andre vigtige donorer inkluderet Indien (109,2 millioner dollars), Den Asiatiske Udviklingsbank (90 millioner dollars), Verdensbanken (43,1 millioner dollar) og Japan (42,2 millioner dollars). Japan og den Manila-baserede Den Asiatiske Udviklingsbank har tidligere været den største långiver til øen.

I november sidste år beslaglagde Danmark midler fra den tamilske nødhjælpsorganisation TRO-Danmark, som yder hjælp til flygtninge i de tamilske områder med støtte fra herboende eksil tamilere. Indgrebet skete efter Sri Lankas anmodning i november 2007.

I den forbindelse udtalte ministeren for udviklingsbistand ”Når det tale om humanitær bistand, hvor der som bekendt ikke skelnes mellem parterne i en konflikt, og hjælpen gives, hvor behovet Skønnes størst.” Der er ingen melding om at den anden part i konflikten i Sri Lanka har modtaget bistand fra Danmark.