Nyheder

Danmark – ”Vi er ikke top EU donor til Sri Lanka”, ”Vi er ikke engang med i top 10”

Det danske udenrigsministerium benægter at Danmark skulle have plads som Sri Lankas top EU donor og andenstørste donor i verden, hvilket er fremgået af Sri Lankas finansministeriums rapport for nylig. Tamilvoice og flere srilankanske og internationale medier, bragte nyheden om Danmarks donation til Sri Lanka. Sri Lankanske statslige medier bragte nyheden som en hyldest til dem selv, der i længere tid er blevet beskyldt for at overtræde menneskerettighederne. Mange neutrale medier har siden betegnet donationen som en blind politik. Danmarks Radio`s Orientering d.16.juli sagde at Vesten vender det blinde øje til Sri Lanka. I DR`s Orientering belyste de at tallene fra Sri Lankas finansministerium ikke passede med de reelle tal fra DK. Efterfølgende tog Tamilvoice kontakt til udenrigsministeriet. I sit svar til Tamilvoice, skrev JONAS PARELLO-PLESNER fra udenrigsministeriet, at Danmark skulle udbetales ca. 88 mio. kroner i 2008 til Sri Lanka. I følge Sri Lankas rapport hedder beløbet 155,2 millioner dollars.
JONAS PARELLO-PLESNER gjorde i øvrigt opmærksom på at Danmark ikke engang havde været placeret blandt top 10 over udenlandske donorer til Sri Lanka.

”Som det ses ud fra OECD’s rapport fra 2006, er Danmark ikke placeret blandt top 10 over udenlandske donorer. Det srilankanske finansministerium inddrager i sin rapport Danmarks bidrag i form af blandede kreditter og herunder den samlede kontraktsum, hvilket kommer til at give et langt højere tal i forhold til det faktiske bidrag.”

”Det er i den forbindelse vigtigt at lægge mærke til, at de blandede kreditter adskiller sig fra den mere traditionelle gavebistand.”

”De blandede kreditter fungerer således, at Danmark betaler renteudgifter, eksportkreditpræmie og teknisk assistance til projekterne over bistandsrammen. Det vil sige, at den bistand som Danmark yder, er mindre end den samlede sum af lånet, som også kaldes kontraktsummen, hvoraf Danmark så betaler udgifterne. I praksis er der altså tale om rentefrie lån, typisk med ti års løbetid. Ordningen for blandede kreditter blev etableret i 1993 og har et årligt rammebeløb på 350 mio. kroner, hvoraf bidraget til Sri Lanka er en del. Udgifterne på de to projekter som finansministeriet nævner i sin rapport: ”Kelani Right Bank Water Treatment Plant Project” og “Oluvil Port Project”, har en samlet kontraktsum/lånesum på 736.95 mio. kroner, men de udgifter som Danmark betaler beløber sig kun til 326.22 mio. kroner i alt hvoraf ca. 88 mio. kroner udbetales i 2008.” Oplyste JONAS PARELLO-PLESNER og tilføjede at

”Danmarks gavebistand til Sri Lanka er ganske begrænset og omfatter projekter på 9,7 mio. kr., der har til formål at fremme ytringsfriheden ved at uddanne journalister i bl.a. Jaffna-provinsen. ”

Relaterede nyheder:
Link til udenrigsministeriets hjemmeside om blandede kreditter:
Link til OECD’s rapport:
Midt-års finans rapporten fra Sri Lanka.
Danmark bliver Sri Lankas top EU donor og nr. 2 på verdensplan efter Iran.
Vesten vender det blinde øje til Sri Lanka (DR P1 Orientering )