Tidligere norsk fredsmægler opfordre til internationalt opsyn med menneskerettigheds krænkelser i Sri Lanka.

Home » homepage » Tidligere norsk fredsmægler opfordre til internationalt opsyn med menneskerettigheds krænkelser i Sri Lanka.
Tidligere norsk fredsmægler opfordre til internationalt opsyn med menneskerettigheds krænkelser i Sri Lanka.

erik-solheimDen tidligere norske minister og fredsmægler Erik Solheim, har opfordret til en international efterforskning af de påståede menneskerettigheds overtrædelser på Sri Lanka.

I en e-mail til det kinesiske nyhedsbureau Xinhua, opfordre Solheim, hvis rolle i fredsprocessen på Sri Lanka i sin tid, blev betvivlet af Sri Lankas regering, FN`s menneskerettigheds kommisær Navi Pillay, til at sende Sri Lanka en klar besked, når hun gæster øen senere på måneden.

“Titusinder af mennesker mistede livet I den sidste fase af Sri Lankas krig. Det internationale samfund lukker ikke længere øjnene for påståede krigsforbrydelser. Så længe der ikke er nogen troværdig intern proces i gang i Sri Lanka, bør det internationale samfund starte en international undersøgelse” Citere Xinhua den tidligere norske minister for at have skrevet.

“Eksil Tamiler, skulle gå sammen om en ikke voldelig kamp under ledelse af tamiler bosat i Sri Lanka. De skulle række hånden ud til muslimer, singhalesere og andre for at genoprette demokratiet og fremme økonomiske og sociale fremskridt” – skrev han endvidere.
Solheim har fremhævet, at nu hvor der er gået 4 år siden krigen sluttede, er der ingen undskyldning for at udskyde genoprettelse af demokrati på øen.

Han udtrykker endvidere overfor Xinhua, at den store gruppe af tamiler i udlandet, kan komme til at spille en afgørende rolle i krigens efterspil i forhold til legitime politiske rettigheder for det tamilske mindretal.

Norge mæglede I den fredsaftale der blev indgået i 2002 mellem Sri Lankas regering og De tamilske tigre. Den senere præsident Rajapaksa og hans regering, ophævede denne i 2008 og indledte en skæbnesvanger militær operation mod LTTE i den nordlige og østlige del af øen. Norge ikke har spillet nogen specifik rolle siden krigens slutning i 2009, fortsætter landet med at arbejde for en politisk løsning på konflikten.

Da Norge i sin tid ankom til øen som mæglere, var Sri Lankas hær omringet af De Tamilske Tigre og Sri Lankas regering bad omverdenen om hjælp til at befri sit militær.

Comments Closed

%d bloggers like this: