Sri Lanka

FN har sendt sit expert panal´s rapport om Sri Lanka til Menneskerettighedsrådet, Sri Lanka protestere kraftigt.

FN`s generalsekretær, Ban Ki Moon sendte mandag en rapport der beskylder Sri Lankas tropper for at dræbe titusinder af mennesker i en offensiv mod tamilske separatister til FNs Menneskerettighedsråd, hvilket bringer en international undersøgelse et skridt nærmere. Skriver AFP

Ban Ki Moon har sagt, at han ikke alene kan bestille en undersøgelse af drab – som den srilankanske regering kraftigt har benægtet – men at et forum som FNs Menneskerettighedsråd kunne gøre det.

FN-talsmand Martin Nesirky sagde, at rapporten var blevet sendt til Menneskerettighedsrådet og FN højkommissær for menneskerettigheder.

Et panel af eksperter udpeget af Ban Ki Moon sagde i april, at den srilankanske hær dræbte de fleste af de titusinder af civile tamiler i 2009.

Sri Lankas regeringen som kalder rapporten for; Darusman rapporten, vil protestere kraftigt mod at rapporten optages i FN`s Menneskerettighedsråd både i Genève og Generalforsamlingen i New York i næste uge,

Sri Lankas Udenrigsminister siger til Colombo avisen, Daily Mirror at “Vi vil protestere stærkt imod at Darusman rapporten optages i UNHRC`s samling i Genève og i FN`s generalforsamling som præsident Mahinda Rajapaksa og jeg selv deltager i i New York i næste uge”.

Tamiler fra hele Europa samles foran FN`s menneskerettighedsråds bygning i Geneve d.19. september, for at demonstrere til fordel for rapportens behandling i rådet. Samtidig samles tamiler fra Nord Amerika foran FN i New York, for at demonstrere imod Sri Lankas præsidents besøg i USA.