Sri Lanka

“Sri Lanka benyttede Vestens krig mod terror, til at retfærdiggøre sine krigsforbrydelser”- Channel4

Instruktøren bag en britisk dokumentar om de såkaldt sidste faser af Sri Lankas krig, beskylder Vesten og FN for ikke at have foretaget sig noget effektivt, for at forhindre de krigsforbrydelser der angiveligt blev begået af Sri Lankas militær.

Instruktøren Callum  Macrae bag den britisk dokumentar `Sri Lanka’s Killing Fields: War Crimes Unpunished´.
Instruktøren Callum Macrae bag den britisk dokumentar `Sri Lanka’s Killing Fields: War Crimes Unpunished´.

“Det internationale samfund er forpligtet til at yde beskyttelse, det er et grundlæggende princip i henhold til folkeretten. Denne forpligtelse blev ikke fuldført; Det internationale samfund har fejlet her,” Siger Callum Macrae til BBC Sinhala Service.

Han siger endvidere, at der var to hoved årsager til, at det internationale samfund ”fejlede” at forhindre Sri Lankas fortsatte krigsforbrydelser.

“En af årsagerne til at dette fik lov at ske, var at Rajapaksa benyttede Vestens krig mod terror, til at retfærdiggøre hans handlinger” siger Macrae.

Dokumentarfilmen der går i luften onsdag på den britiske fjernsynsstation Channel4, viser bla. uhyggelige detaljer omkring mordet på den 12-årige Balachandran Prabakaran, der var De tamilske Tigres leders yngste søn.

Macrae fortæller at filmklippet, som er optaget af et medlem af Sri Lankas hær, er blevet grundigt undersøgt af video eksperter, for at få bekræftet filmens ægthed.

“Den retsmedicinske analyse og sårenes karakter, levner ingen tvivl om at drengen blev udsat for en koldblodig henrettelse.” siger han.
Dette drab, sammenholdt med andre påståede henrettelser begået af Sri Lankas hær, beviser klart at der var tale om ”systematiske henrettelser af ledende LTTE folk og deres soldater.”

Dokumentar filmen påstår endvidere at ordrene om udførelse af disse henrettelser såvel som ”udførelsen af angreb på civile mål” blev givet af flere senior kommandører, her i blandt Præsident Mahinda Rajapaksa, forsvars minister Gotabhaya Rajapaksa og kommandør for Sri Lankas hær, General Sarath Fonseka.

Det drab er et klart bevis på en systematisk mønster af henrettelser, siger Instruktøren Callum  Macrae
Det drab er et klart bevis på en systematisk mønster af henrettelser, siger Instruktøren Callum Macrae

“Sri Lankas militær er meget, meget disciplineret og organiseret. De to personer som oftest påstod at have kontrollen over krigen, var Præsidenten selv og hans bror Gotabhaya.” Siger Macrae.

Filmen afslører, siger Callum Macrae, hvordan en gruppe FN-arbejdere blev beskudt af Sri Lankas militær, efter arbejderne informerede om deres GPS-koordinater til militæret.

”Der var systematisk beskydning af FN`s bunker og området omkring. Da de klagede til militæret, fik de at vide, at det var efter direkte ordre fra Gotabhaya Rajapaksa og Sarath Fonseksa” fortæller han og tilføjer at dette viser at ordre til angreb imod NO FIRE ZONE kom fra den højeste i forsvaret.

“Disse mænd bærer direkte kommanderende ansvar for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.”

Instruktøren fra channel4, siger også at ingen benægter, at De tamilske tigre også var skyld i alvorlige krigsforbrydelser her i blandt brugen af civile som skjold.

“Krigsforbrydelserne begået af LTTE er klare og veldokumenterede og er ikke til diskussion” siger Macrae.

“Alligevel er det vigtigt at anerkende at det internationale samfund forlanger højere standarter fra en regering der påstår at være demokratisk valgt legitim regering.” afslutter han sit interview til BBC Sinhala Service.