FN foreslår særlig krigsforbryderdomstol i Sri Lanka

Home » homepage » FN foreslår særlig krigsforbryderdomstol i Sri Lanka

un_logo-1024x1024Et retsopgør efter borgerkrigen er af afgørende betydning for Sri Lankas retssystem, siger FN i ny rapport. Der bør oprettes en særlig krigsforbryderdomstol i Sri Lanka, som skal afgøre, hvem der har skylden for massedrab på civile tamiler under borgerkrigens slutfase i 2009, siger FN i en længe ventet rapport.

Ifølge FN er et retsopgør efter krigen af afgørende betydning for Sri Lankas retssystem, og FN foreslår, at der oprettes “en hybrid specialdomstol” med internationale dommere. FN’s højkommissær for menneskerettigheder, Zeid Ra’ad Al-Hussein, mener, at domstolen vil udgøre en historisk mulighed for at skabe grundlæggende forandringer i Sri Lankas samfund.

Sri Lankas regeringen varslede tidligere i denne uge, at den er klar til at nedsætte “sandheds- og forsoningskommission”, sådan som det skete i Sydafrika efter apartheid. Men mange – ikke mindst landets tamilske mindretal – mener, at dette ikke er nok, og de kræver, at de ansvarlige bliver stillet for retten.

Tamilerne fremsatte i 1972 deres krav om deres egen stat i deres områder. Bevægelsen LTTE blev dannet i 1976.

FN`s rapport om Sri Lanka peger på et mønster af alvorlige krænkelser begået i landet mellem 2002 og 2011 og indikere kraftigt, at der har været tale om krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden begået af begge parter i konflikten, fortalte FN`s menneskerettigheds chef Zeid Raàd Al Hussein i forbindelse med offentliggørelsen af den længe ventede rapport om Sri Lanka.

Rapporten blev udarbejdet som følge af den amerikansk sponsorerede resolution der anmodede højkommissæren om at foretage en omfattende undersøgelse af de påståede alvorlige krænkelser og misbrug af menneskerettigheder samt relaterede forbrydelser begået af begge parter i Sri Lanka i den periode, og til at fastlægge de faktiske omstændigheder omkring de påståede krænkelser og forbrydelser begået med henblik på at undgå straffrihed og sikre ansvarlighed, med hjælp fra relevante eksperter.

Undersøgelsen blev udført af en gruppe af OHCHR`s eget personale, mens man også udnævnte tre eksperter, herunder Finlands tidligere præsident; Martti Ahtisaari, tidligere landsdommer i New Zealand; Silvia Cartwright og tidligere formand for menneskerettighedskommissionen, den pakistanske Asma Jahangir, der skulle spille en støttende og rådgivende rolle og give uafhængig verifikation gennem hele undersøgelsesforløbet.

Anbefalingerne fra rapporten indeholdt en opfordring til en hybrid domstol om at behandle krigsforbrydelser begået af begge sider i konflikten. Imidlertid har rapporten ikke citerede navne på bestemte personer ansvarlig for forbrydelser. En opfølgende kriminalundersøgelse er forpligtet til at forstå de enkelte kriminelles ansvar klart, hedder det i rapporten.
Læs hele rapporten her :

Comments Closed

%d bloggers like this: