Nyheder

Norske Folkehjælp trækker sig ud af Sri Lanka – ”Vi har givet op, “sagde generalsekretær.

Den norske nødhjælpsorganisation, Norske Folkehjælp trækker sig ud af Sri Lanka efter en langvarig konflikt med landets myndigheder. ”Vi har givet op, “sagde generalsekretær Petter Eide. ”Vi vil ikke længere være der. Vi har besluttet at trække sig ud, fordi myndighederne har gjort vores arbejde umuligt, ” fortalte Eide til den norske nyhedstjeneste NTB. Han sagde, at organisationen var blevet sortstemplet og chikaneret af myndighederne i landet på grund af krigen med de tamilske tigre. ”Vi har været brugt i et politisk spil, og vi vil ikke være en del af det, “sagde Eide.

I weekenden hævdede en anonym Srilankansk embedsmand, at den norske hjælpeorganisation var blevet bedt om at afslutte sit arbejde i landet. I en artikel i den Srilankanske avis Sunday Times sagde, sagde embedsmanden at en undersøgelse har vist, at organisationen har gjort sit arbejde dårligt.

Norske FORUT og den hollandske hjælpeorganisation ZOA er blevet beskyldt for det samme og er blevet bedt om at forlade landet, i henhold til tjenestemanden. En af organisationerne er ligeledes blevet beskyldt for at være partisk og for at have samarbejdet med De Tamilske Tigre, men det er uvist hvilken af de tre, der menes.

Petter Eide afviser historien som ren fabrikation og siger ”Disse beskyldninger handler kun om at de ønsker kontrol og ikke vil tabe ansigt.”

Eide havde planlagt at skrive et brev til Sri Lankas præsident, før sagen blev offentliggjort, men valgte alligevel at bekendtgøre afgørelsen nu, pga måden den var blevet fremstillet på i Sunday Times. skriver dagsavisen i Norge.

Sri Lankas myndigheder har tidligere beskyldt den norske hjælpeorganisation for at give minerydnings udstyr til De Tamilske Tigre – udstyr, som skulle have været brugt til militære formål. Ifølge Eide er udstyret ikke blevet givet væk, men er blevet konfiskeret af de tamilske tigre. Han har rejst to ture til Sri Lanka i et forsøg på at løse problemet, her har han mødtes med landets forsvars minister som han beskriver som aggressiv.

”Han har i den grad sortstemplet os i den Sri Lankanske presse og også på deres egen hjemmeside. På et af møderne kom han med beskyldninger der var så grove, at jeg ikke kan gentage dem offentligt, “siger Eide til norske media.

Ifølge generalsekretæren har de norske nødhjælpsarbejdere haft meget vanskelige arbejdsvilkår. Blandt andet er to chauffører, begge tamiler, blevet anholdt. De har nu siddet fængslet i næsten et år, anklaget for terrorisme. Eide mener at påstandene er grundløse, og at arrestationerne er ren chikane.
”Situationen er blevet så svært at vi ikke længere kan garantere sikkerheden for de ansatte, “siger Petter Eide.

I øjeblikket befinder der sig 12 internationale nødhjælpsorganisationer i Vavuniya, som alle forlod krigszonen i Vanni i september, her i blandt Dansk flygtningehjælp der også er blevet beskyldt for at finansiere LTTE gennem reklamer i lokal aviserne.

Relaterede nyheder.